--> Doorgaan naar hoofdcontent

De Kaarten

Onder het kopje Kaarten vind je de pagina met kaartmateriaal. Alle kaarten zijn aangemaakt in Google Maps en dus via een browser zo op PC, laptop, tablet en smartphone zichtbaar te maken. Naar wens kan als ondergrond een kaart worden gekozen of satellietbeelden. Meestal heeft dat laatste de voorkeur. Elke hoofdpaal of tussenpaal wordt aangegeven met een marker: een blauw pijltje. De plaatsgegevens van de palen in Limburg, Gelderland en Overijssel, zijn afkomstig van een app die het Kadaster een tijdlang in de luchtheeft gehad, om mensen uit te nodigen grenspaalgegevens aan te leveren.
Als een grenspunt aangeduid wordt door één paal, dan zijn de kadastergegevens dus de plaatsgegevens van de paal. In het geval van een grenspunt dat in een water of op een weg ligt, zijn er  meestal twee palen, die ter weerszijden van het grenspunt staan. In dat geval is het grenspunt een geel puntje op de kaart en heb ik de paal positie zelf op de kaart gezet naar beste vermogen.
Situatie bij Mamelis, met kadastrale grenspunt in geel en de palen met de blauwe pijl
Dit is echter alleen het geval bij grenspunten die ik al heb bezocht en gefotografeerd. Waar ik nog niet geweest ben, zijn er dus een enkele keer twee palen bij één pijltje.
Merk op dat Google de hoek van de grens niet helemaal correct weergeeft: een zogenaamde snap-fout. Wat wél correct is, is dat het wegje Mamelis dóór de beek loopt: een voorde.
Een vraag die je bij dit alles kunt stellen is natuurlijk: hoe nauwkeurig is het allemaal. Ofwel: als je een pijl op de kaart in werkelijkheid bezoekt, staat de paal daar dan ook. De punten op de kaart corresponderen met de aangeleverde coordinaten van het kadaster. De opgave is in de graden notatie: (DD.ddddd° ), graden met 5 cijfers achter de komma. Dit komt overeen met een nauwkeurigheid van 3 mm. Daar zal het niet aan liggen. De professionele GPS-meetapparatuur van het kadaster kan de 5 cijfers achter de komma echt waarmaken. De moderne apparatuur die in de landbouw en het grondverzet wordt gebruikt heeft een nauwkeurigheid van enkele cm's. Men maakt dan gebruik van een correctiesysteem (Real Time Kinematic) die de gps positiebepaling sterk verbetert. Het probleem is het gps apparaat waar ik mee op stap ga. Ik gebruik de gps van mijn smartphone. Daar kan ik constateren dat de afwijking in het open veld meerdere meters kan zijn. Onder bomen loopt dt al snel op tot tientallen meters. Betaalbare gps apparaten, die ook onder moeilijke omstandigheden op 0,5 m aanwijzen (dat is in het algemeen voldoende om een paal te vinden) ben ik nog niet tegengekomen. Maar de techniek verbetert zich continue, dus wie weet over een paar jaar.
Voorlopig blijft het ook gewoon ouderwets zoeken!