Deze serie begint aan het zuideinde van de Nieuwstraat, waar in 1993 de grensscheiding in de middenberm is opgeruimd. En daarmee ook alle grenspalen tussen 229B en 232.
Paal van vrij recente datum. Het nummmerschildje is uniek qua lettertype en uitvoering. Op de achtergrond paal 229. 229A is er niet.
Het monument in de Nieuwstraat. Het is een gedeelte van de voormalige middenbermscheiding met links en rechts een plaquette met de volgende tekst:
"Op 25 April 1994 werd deze plaquette geplaatst door de heer Franz-Josef Kniola, minister van verkeer van het land Nordrhein-Westfalen en de heer Piet Dankert, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden.
Deze plaquette is een aandenken aan het leiconmuurtje, dat hier sinds 1968 over een lengte van 2km de grens vormde.
Na afbraak van het muurtje is een gemeenschappelijke grenzeloze verkeersruimte gevormd, die onze Eurode samenwerking symboliseert en gestalte geeft aan een Europa zonder grenzen."
Grensaanduiding in het Eurode Business Center. De hoek is de plaats van paal 232. |
Paal 234 staat aan de bosrand, mooi afgetekend tegen de lucht als je in het bos staat.
Voor 234C koos ik de moeilijke weg: heuvel op, dwars door de begroeiing. Toen ik boven was zag ik dat er een pad vlak langs de paal loopt.
Om deze paal 236C te fotograferen, moet je over een manshoog (kleine man) prikkeldraadhek klimmen. Hetgeen lukte met maar één kleerscheur.
Deze en de volgende twee zijn nieuwe palen vanwege een vrij recente grensverlegging.
Deze plaatjes zitten links en rechts op de stoeprand. In het midden van de brug is nog te zien dat daar ooit een meetpunt aanwezig is geweest.
De Duitse oever van het riviertje de Worm.
Er is een tweede 238B geweest, maar die is weg. Dit is de westelijke paal, dus de nl paal.
Ter weerszijden van de brug over de Worm.
Op de achtergrond zie je de trein van Herzogenrath naar Geilenkirchen,
Het plaatje op de paal is van papier, door mij gemaakt. De paal staat 180 meter zuidelijker dan zijn Nederlandse compagnon aan de andere kant van de rivier. Daar waar een meander is kortgesloten door de kanalisering.
Deze paal heeft ook geen plaatje. De achtergrond is wel de echte paal...
Deze brug over de grensrivier de Worm verbindt Duitsland met Nederland. De gemeenten Ubach-Palenberg en Landgraaf hebben de schildpadden aan beide uiteinden van de brug een bijzondere missie meegegeven: tegenover elkaar staande en onderling betrokken, elkaar altijd toenaderend staan ze voor duurzaamheid en voor het leven, voor het elkaar steeds weer ontmoeten in vrede en in inspirerende samenwerking (tekst van bordje op de brug).
Boven de Duitse en onder zie je de Nederlandse paal.
Op de achtergrond de Duitse paal.
En de 239 van de Duitse kant, gefotografeerd in de richting van het grensverloop.
Deze paal staat boven op de heuvel, in een bosje. Dat bosje is op de vorige foto's, vanaf 239 steeds zichtbaar.