Deze paal 193 staat echt op ons drielandenpunt, de paal no. 1 van de Nederlands Belgische grens staat samen met twee replica 193 palen uit 1928 een stukje (49,2 m van het echte drielandenpunt) in Nederland.
Vanaf hier loopt de grens naar het noorden. Niet pal noord, want dan zouden we in Dokkum uitkomen. Dus globaal behalve noord ook iets naar het oosten. Zo komen we bij een dukdalf uit in de Dollard als we de grens precies volgen. Bij de paal staat in de cirkel aangegeven hoe de grenzen weglopen.
Ik ben met de fiets de Vaalserberg op geklommen en fiets dus over het grenspad naar 193A. Daarna is het meer lopen dan fietsen, want het gaat soms steil naar beneden en is niet echt goed begaanbaar voor een fiets met normale banden. De paal ligt er op de foto gebroken bij, maar is nu ondertussen weer opgericht.
Soms weer even omhoog.
Bij 193H staat een oude steen, een zogenaamde Adelaarssteen van de vrije Rijksstad Aken. Begin zeventiende eeuw werd de loop van de grens herzien en gemarkeerd met 138 adelaarsstenen, waarvan er nog een paar in het landschap te zien zijn. Deze stenen danken hun naam aan het dier dat het stadswapen van Aken tooit. Deze adelaars werden door verschillende kunstenaars ter plekke in de stenen gebeiteld.
Een toeristische attractie voor kinderen, die via de palen met één voet in Nederland en één voet in Duitsland staan.
193K staat niet aan het pad. Hij zit een beetje verscholen tussen omgewaaide boomstammen, maar wel mooi op de bodem van de grensgreppel.
Steen 195 staat in een privé tuin. Eventueel met een telelens fotograferen door de heg.
Aan de andere kant van dit oude tolhuisje staat de tweede adelaarssteen. Op een bordje wordt vermeld dat de steen uit 1945 is. Daarnaast nog een bordje met het correcte jaartal: 1545.
Door mijn technische achtergrond lees is hier altijd DIN196 - dat is de DIN norm voor een soort moeren. Natuurlijk staat er D(uitsland) | N(ederland); een paal kon er niet af. Het ziet er bepaald verwaarloosd uit bij deze grensovergang. Tijd voor een opknapbeurt en wellicht een echte grenspaal?
Deze metalen grensscheidingstekens zitten in het midden van de Grensstraat. Volgens een eigenaar van een van de huizen, zitten de plaatjes niet op de grens. Die loopt op 2,8 m van de gevel. Dus de grens loopt over de parkeerplaatsen en niet midden over de weg. Waarom de plaatjes dan op die plaats zitten is mij een raadsel.
196B staat mooi op het terras van de tegelhandel. Achter de heg gaat het steil naar beneden naar de beek.