--> Doorgaan naar hoofdcontent

Haaksbergen en Alstätte

Deze pagina begint met de paal 832. Eveneens grenspunt van de provincies Gelderland en Overijssel. Het is ook nog een markesteen, dus hij komt voor op mijn pagina waar die stenen worden behandeld.
Bij de paal staat een bordje met de tekst: "Rijksgrenssteen gemerkt met de wapens van Overijssel, Gelderland en het vorstbisdom Munster. Sinds 1814 laakpunt tussen de provincies Overijssel en Gelderland. Genoemd in het Proces-verbaal der Grensbepaling van 1825 en vanaf dat moment tevens grensscheiding tussen de gemeenten Haaksbergen en Eibergen."

Van links naar rechts: De wapens van Gelderland, Overijssel en Münster.
De paal speelde een rol bij de strijd om het Twistveld; een grensgeschil tussen de Haaksbergse marken Haaksbergen & Honesch en Langelo met de Gelderse marke Rekken. De strijd die in 1611 was begonnen eindigde in 1773. De paal is in 1766 geplaatst als nr. 1 van een serie van 186 grensstenen op de grens van Gelre en Münster, als opvolger van een houten jurisdictiepaal.


Volgens het schildje staat de paal 832B niet op de grens. Die ligt in de sloot.



Door de droogte van zomer 2018  is deze paal, die nog wel eens onder water kan staan, goed te zien/vinden. Aan het bordje is te zien dat het vaak onder water zit.
Tweemaal moeten zoeken. De eerste keer hadden we ons niet gerealiseerd dat de paal wellicht onder het mos zou kunnen zitten.
Bovendien keken we te ver in het veen. De paal staat maar 3 meter van het pad.

De steen 832E staat wat verder van het pad, maar is groot en staat hoog, dus niet zo makkelijk over de kop te zien als de vorige.

832F
Nu twee foto's uit 2008, toen ik meeliep met een wandeling door Harry van der Sleen georganiseerd.
832 G. De volgende steen 832H staat in struikgewas en water. Dat is een klus voor een winterdag.

832J
Tot 836 foto's van 2 juni 2007. Toen fotografeerde ik nog geen bordjes in close up.
832K
833
833A
833B
833C

833E
834

Foto's gemaakt op een wandeling georganiseerd door Harry van der Sleen.















Het buisje tussen de stenen geeft de plaats aan waar 836 heeft gestaan.
Deze steen, die in de buurt in het plaveisel zit is dus niet de plaats van 836. Wellicht de kop van een meetpunt paal, zoals er wel meer te vinden zijn in de buurt van grenspalen.
De paal 836A en de B staan aan beide zijden van de Alsteedseweg. De overige foto's op deze pagina zijn van 11 september 2018.



De sloot met 836C wordt langzamerhand opgevuld met tuinafval.
























Links zie je de ingebeitelde "O", voor Overijssel. Op de foto hieronder kun je de M van Münster goed zien. De paal is ooit een kwartslag gedraaid.



De paal 838C staat in het water van het Witte Veen.  De foto van het bordje is ultra ingezoomd en nog maar net leesbaar. Een karweitje voor een winterdag als het ijs dik genoeg is.

Het ven op de achtergrond is hetzelfde als waar de vorige paal in staat.





Bijzondere vorm voor 839B: een met beton volgegoten buis. Wel een kruis op de kop, die dan het echte grenspunt zou moeten aanduiden.

 De steen 839C staat aan de andere kant van de beek dan zijn voorganger en opvolger. Bovendien tieren de bramen welig ter plekke. De prikstok bewijst hier goede diensten.









 Deze paal wordt de Werthepaal genoemd. Het was de scheiding van 4 Marken: Buurse, Ussel, Eschmarke en Alstätte. Het is al sinds mensenheugenis een recht om eigen land af te bakenen: Lus Marca Est; het recht to markering. Volgens een aantekening op een oude kaart stond hier in 1741 een paal, die in 1743 vervangen is door deze paal.





 Hier alweer de laatste paal van deze pagina. Paal 841 staat er niet ver vandaan.