--> Doorgaan naar hoofdcontent

Arcen en Twisteden

We gaan gestadig noordwaarts, richting Nationaal Park de Maasduinen. De grens in Limburg is tijdens het Congres van Wenen vastgelegd op een kanonschot afstand van de Maas. Met de kanonnen van die tijd kon je ongeveer 5 kilometer schieten. Zo konden de middeleeuwse grenzen tussen Well en Arcen enerzijds en Straelen en Walbeck anderzijds, tot landsgrens gepromoveerd worden.




Paal 485B is niet meer te traceren en heb ik dan ook niet gevonden.  485C ligt bijna bedolven onder een boomstam en is vanaf het pad niet meer te zien.





Deze paal heeft een vreemd voorkomen en is waarschijnlijk ergens bij een steenhouwer op de kop getikt. In 2011 leek het de plaatselijke heemkundekring wel een goed idee om de originele grenspaal uit het bos te halen en als een soort monument op te stellen in Arcen bij een rotonde. Het plaatje is wat amateuristisch over gezet.



Mooi door korstmossen  ingekleurd nummer.



Grensovergang Lingsforterweg/Arcener Str.


De paal 490C heeft een messing bolletje in de kop in  plaats van het gebruikelijke gat.

 Deze paal staat aan de Fossa Eugeniana. Een overblijfsel van een gepland kanaal van de Rijn naar de Maas. Aan begonnen door de Spanjaarden in 1626, maar nooit afgekomen. De naam betekent: Kanaal van Eugenie. Isabella van Spanje was toen de Spaanse Landvoogdes, voluit heette ze Isabella Clara Eugenia.









 De paal 490G ligt al jaren op zijn zij, naast het hek.











Het paaltje op de voorgrond is een Nederlands kadasterpaaltje, beton, met op de kop de letters KAD. Aan de zijkant de typische halfronde uitsparing, het middelpunt daarvan is het meetpunt. Daar past de landmeterstok precies in.







 Zie ook de post "Een verborgen paal" op de beginpagina.










 De 497C en de 498 staan maar een paar meter uit elkaar.



Rechts van dit pad vindt nog zandwinning plaats. Een activiteit die mooie recreatieplassen achterlaat.



 Jammer, dat zon'n mooi nummer nog zo slecht leesbaar is.



De originele paal staat voor de "Alte Bürgermeisterei" in Walbeck. Dat is al in 2002 gebeurd. Er is dus wel een nieuwe officiële paal geplaatst, dus het zal wel waar zijn, wat er op een bordje bij de paal staat, dat het is gebeurd met medeweten van de betreffende autoriteiten.









De paal 503B ligt al jaren op de oever van de sloot. Wonderlijk dat hij nog steeds niet onder het zand is verdwenen





De paal 504B heeft geen zichtbaar nummerplaatje. Wel een soort stenen voet, waar de paal bijna geheel in opgenomen is.



Paal 507 is geheel in de beukenheg gegroeid.

Paardenschuur op de achtergrond.



Het hek is van de zandafgraving en grindgroeve van Terraq. Een Nederlands/Duits bedrijf

Een mooie nieuwe paal.



Vroeger stonden rechts een aantal varkensschuren. Nu mais, de grond is erg droog en los, zelden zo diep weggezakt elke stap.



Tuindorp heeft zijn naam niet voor niets: allemaal tuindersbedrijven, zowel in Nederland als Duitsland.



Op de achtergrond velden met tuinplanten, onder anderen rozenstruikjes.


 De grenssteen 511E staat aan de weg van Tuindorp in Nederland naar Heide (Twisteden) in Duitsland. De Venweg gaat hier over in de Gerberweg. De volgende pagina gaat verder aan de overkant van de weg.